Welzijn

Wijkcentra, buurthuizen en stichtingen werken hard om bewoners uit een wijk, stad of dorp te ondersteunen en mee te laten doen aan de maatschappij. Door trainingen te bieden en spreekuren te organiseren. Met een licentie op Oefenen.nl kun je als welzijnsorganisatie mensen digitaal vaardiger maken, hun Nederlandse taal verbeteren en leren hoe je je financiën beter op orde krijgt.
Werk jij (vrijwillig) in een welzijnsorganisatie en wil je weten welke Oefenprogramma’s aansluiten bij jouw deelnemers? Oefenen biedt meer dan 40 programma’s om vaardigheden te verbeteren.

Hoe werkt Oefenen.nl?

Je kunt overal oefenen, als je maar een computer of tablet en internet hebt. Mensen die thuis oefenen maken een gratis account aan op Oefenen.nl. Je kunt maximaal met twee mensen gratis oefenen per IP-adres. Organisaties zoals gemeenten, bibliotheken, scholen kopen een licentie. Zij betalen voor het oefenmateriaal. Zo kan thuis oefenen gratis blijven. Sommige welzijnsorganisaties hebben zelf een licentie op Oefenen.nl. Andere welzijnsorganisaties vallen onder de licentie van de gemeente. Zoals in Den Haag. Wil je weten of ‘jouw’ gemeente een licentie op Oefenen.nl heeft, neem dan contact op.

Naar contact

Digitale vaardigheden

Met de oefenprogramma’s Klik & Tik leren mensen zelfstandig of onder begeleiding omgaan met een computer en met het internet en sociale media. Zo leer je op een laagdrempelige manier digitale basisvaardigheden. Dus een computer of tablet aan- en uitzetten, omgaan met de muis, klikken, slepen, scrollen. Daarna kun je oefenen hoe internet werkt. Deze programma’s maakt mensen digitaal vaardig en helpt hen beter mee te doen aan de maatschappij.

Naar digitale vaardigheden

Nederlands leren voor anderstaligen

Anderstaligen die Nederlands willen leren (NT2) kunnen op Oefenen.nl op een laagdrempelige manier kennismaken met de Nederlandse taal. Met het programma Lees en schrijf! Het Leesplankje, Taalklas.nl en Station Nederlands gaat iemand stap voor stap vooruit.

NT2 staat voor: Nederlands als tweede taal. Zij hebben een andere moedertaal dan het Nederlands.

Naar NT2-programma’s

Beter Nederlands schrijven en lezen

Steeds meer bibliotheken hebben een Taalhuis en werken daarin samen verschillende organisaties zoals gemeenten, educatieve instellingen en welzijnsorganisaties. Oefenen.nl biedt voor iedereen die Nederlands als moedertaal (NT1) heeft en beter Nederlands wil leren lezen en schrijven minstens 13 programma’s. Met de reeks Lees en Schrijf! oefen je spelling en grammatica, maar ook de krant lezen, een gedicht maken of een e-mail schrijven. De Liedjeskast is een vrolijk taalprogramma waarmee je taalregels leert en onthoudt met liedjes van vijftien topartiesten, zoals Guus Meeuwis, Brigitte Kaandorp en Lange Frans.

Naar NT1-programma’s

Wij geven aan achttien groepen Nederlandse les. De oudste is 77 jaar. Ze kunnen makkelijk zelf inloggen en een programma opzoeken. We werken vooral met Taalklas en Basis Inburgering.

‑ Ivonne Alvarez, Coördinator Centro Cultural Latino Americanos Den Haag

Leren omgaan met geld

Iedereen die beter wil leren rekenen en omgaan met geld kan op Oefenen.nl terecht voor minstens vier programma’s. Je leert oefenen met optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen. Aanbiedingen vergelijken, procenten uitrekenen en werkt met de meest voorkomende rekensituaties die voor iedereen herkenbaar zijn. Je kunt ook leren budgetteren en inzicht krijgen in je financiën. Je kunt oefenen met programma’s zoals Lees & Schrijf. Geld en rekenen, ffRekenen, Tel je Geld en de Budgetplanner.

De niveaus van de programma’s zijn duidelijk aangegeven met een sterretje. Dat begrijpt iedereen direct.

‑ Licentiehouder, Welzijnsorganisatie

Waarom Oefenen.nl?

Kennis over mensen die een zetje nodig hebben

Sinds 2003 ervaring met e-learning voor doelgroepen

Belangrijkste platform voor volwasseneneducatie in Nederland

Groot netwerk van organisaties die met doelgroepen werken

Oefenportal biedt ruim 40 online oefenprogramma’s

Volgsysteem en leerroutes op organisatieniveau

Neem contact op

Wil jij ook aan de slag met Oefenen.nl?
Of wil je weten of jouw gemeente een licentie heeft op Oefenen.nl?

Esther Valstar
Officemanager
070 762 2 762
e.valstar@oefenen.nl