Bibliotheek

De bibliotheek is steeds vaker een ontmoetingsplek voor inwoners om zich te ontwikkelen. Op het gebied van taal, digitale vaardigheden en een gezonde (financiële) leefstijl. Want meedoen in de maatschappij gaat beter als je voldoende Nederlands verstaat, kunt lezen, spreken en schrijven. Als je je digitaal zeker voelt. Of beter overzicht kunt houden op je geldzaken. Om deze vaardigheden te verbeteren, biedt Oefenen.nl aan bibliotheken met een licentie verschillende programma’s. In de meeste bibliotheken is een medewerker verantwoordelijk voor het aanbod op het gebied van basisvaardigheden. Dat kan een coördinator, consulent of specialist zijn. Wil je meer weten over een licentie op Oefenen.nl?

Veelgestelde vragen voor bibliotheken

Oefenen in een bibliotheek

Werk jij (vrijwillig) in een bibliotheek en wil je weten welke Oefenprogramma’s aansluiten bij mensen die hun vaardigheden willen verbeteren? Oefenen.nl biedt veel programma’s zoals Taalklas.nl, Station Nederlands, Klik & Tik en Tel je Geld waarmee je contextgericht leert en je vaardigheden verbetert.

Over onze programma’s

Inwoners digitaal zelfredzaam

Als inwoners niet digitaal vaardig zijn, komen zij niet voldoende mee met de snel veranderende samenleving. Steeds meer bibliotheken spelen daarop in en hebben een Digi(Taal)huis. Bij zo’n 365 bibliotheken oefenen inwoners in de bibliotheek onder begeleiding van medewerkers en vrijwilligers met de Klik & Tik-programma’s. Soms als een afgebakende cursus en soms individueel met begeleiding of een oefenprogramma op maat.

‘Ik werd werkloos en had helemaal geen digitale vaardigheden. Maar nu kan ik een cv maken en digitaal solliciteren’, zegt Yvon, die een cursus Klik & Tik volgt in de Bibliotheek.

Bibliotheek Katwijk geeft tips

Wil je als bibliotheek tips van een bibliotheek die al jaren succesvol werkt met onze Klik & Tik-programma’s? Bekijk dan het webinar van Bibliotheek Katwijk.

Naar webinar bibliotheken

Beter Nederlands leren schrijven en lezen in een bibliotheek

Steeds meer bibliotheken hebben een Taalhuis en werken daarin samen met verschillende organisaties zoals gemeenten, educatieve instellingen en welzijnsorganisaties. Oefenen.nl biedt voor iedereen die Nederlands als moedertaal (NT1) heeft en beter Nederlands wil leren lezen en schrijven minstens dertien programma’s. Met de reeks Lees en Schrijf! oefen je spelling en grammatica, maar ook de krant lezen, een gedicht maken of een e-mail schrijven. De Liedjeskast is een vrolijk taalprogramma waarmee je taalregels leert en onthoudt met liedjes van vijftien topartiesten, zoals Guus Meeuwis, Brigitte Kaandorp en Lange Frans.

Naar NT1-programma’s
bibliotheek

Nederlands leren voor anderstaligen

Anderstaligen die Nederlands willen leren (NT2) kunnen op Oefenen.nl op een laagdrempelige manier kennismaken met de Nederlandse taal. Met het programma Lees en schrijf! Het Leesplankje, Taalklas.nl en Station Nederlands gaat iemand stap voor stap vooruit.

NT2 staat voor: Nederlands als tweede taal. Zij hebben een andere moedertaal dan het Nederlands.

Naar NT2-programma’s

370 bibliotheken werken met Oefenen.nl

In bijna elke bibliotheek wordt gewerkt met Oefenen.nl. Bijvoorbeeld omdat er een cursus Klik & Tik wordt gegeven of omdat er inloopuren zijn waarbij je kunt oefenen met de Nederlandse taal of leren over gezondheid. Wil je weten of er in een bibliotheek bij jouw in de buurt onder begeleiding wordt geoefend, neem dan contact op met de bibliotheek in jouw stad, dorp of regio.

Inhoud en opzet van Oefenen.nl zijn ideaal voor de diverse groepen cursisten die de bibliotheek trekt. De programma’s zijn niet lineair opgebouwd zodat de cursisten er vanzelf uithalen wat ze willen leren en hoe ze dat doen. Dat maakt het tot een persoonlijke cursus waar ze met veel plezier aan meedoen en waar ze ook echt iets van leren.

Remko Jas, Bibliotheekconsulent volwasseneneducatie Bibliotheek AanZet, Dordrecht.

Neem contact op

Heb je vragen over onze programma’s? Of wil je met ons kennismaken? Neem dan contact op.

Esther 
Officemanager
070 762 2 762

info@oefenen.nl